Bierstijlen

Bieren van lage gisting: de vergisting vindt plaats bij lagere temperaturen (circa 10-15 °C). Hierbij zet de gist zich af op de bodem van de kuip.

 
Pilsener:

 
Pils (ook pilsener of pilsner genoemd) is een soort bier dat voor het eerst door de Duitser Josef Groll in de stad Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tsjechië werd gebrouwen. De naam is afgeleid van de naam van de stad. Pils bevat ongeveer 5% alcohol. Het is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Pils moet koel gedronken worden en komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius. Pils wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist. Soms worden suiker en ongemoute granen (maïs, gerst en andere) toegevoegd. Deze laatste ingrediënten verhogen wel het alcoholgehalte, maar voegen weinig toe aan de smaak.
 
Lager:
 
Lager is in Angelsaksische landen de gebruikte term voor ondergistende bieren. Lager is afgeleid van lagern (Duits voor: lageren).
 

Bieren van hoge gisting: de vergisting vindt, zoals de naam al doet vermoeden, plaats bij hogere temperaturen (20-25 °C). Hierbij komt de gist bovenop het wort drijven.

Pale Ale:

De term pale ale werd voor het eerst gebruikt rond 1703 voor bier dat gebrouwen werd van mout gedroogd met coke (gezuiverde kolen). Door de hogere aanwezigheid van lichte moutsoorten, had dit bier een lichtere kleur dan de andere bieren die op dat moment veel gedronken werden. De pale ale heeft meestal een alcoholpercentage van rond de 5% en kan erg verschillen in kracht en smaak, afhankelijk van de brouwmethoden en de aanwezigheid van hop.
American Pale Ale:
American pale ale (APA) is een Amerikaanse variant van pale ale, ontwikkeld rond 1980. Amerikaanse pale ales bevatten in het algemeen ongeveer 5% alcohol met aanzienlijke hoeveelheden Amerikaanse hop, waaronder Cascade. Het is dan ook deze hop die een APA onderscheidt van Britse of Europese pale ales. De stijl ligt dicht bij de American India Pale Ale (IPA) hoewel IPA’s sterker en assertiever gehopt zijn.
Saison:
Een saison is een licht bier dat zeer koolzuurhoudend, fruitig, kruidig en vaak flesgebonden is. Het werd oorspronkelijk gebrouwen met een laag alcoholgehalte, maar moderne producties van deze stijl hebben een matig tot hoog alcoholgehalte. Het type mout bepaalt de kleur van de saison, en hoewel de meeste saisons een troebele gouden kleur hebben als gevolg van het feit dat de mout meestal bleek of pilsmout is, resulteert het gebruik van donkere mouten erin dat sommige saisons roodachtig zijn of een amber kleur hebben. Sommige recepten gebruiken ook tarwe. Specerijen zoals sinaasappelrasp, koriander en gember kunnen worden gebruikt. Sommige specerijen kunnen in de smaak overheersen vanwege de productie van esters tijdens fermentatie bij warme temperaturen.
Stout:
Stout is een donker bier dat geroosterde mout of geroosterde gerst, hop, water en gist bevat. Stouts waren van oudsher de verzamelnaam voor de sterkste of stoutste dragers, meestal 7% of 8% alcohol per volume (ABV), geproduceerd door een brouwerij. Er zijn een aantal variaties waaronder Baltische porter, melkstout en Russian imperial stout. De meest voorkomende variant is een droge stout.
Porter:
Porter is een donkere bierstijl, ontwikkeld in Londen. Het is een goed gehopt bier gemaakt met bruine mout. De naam komt voor het eerst voor in de 18e eeuw, en duidt de populariteit aan bij de straat- en rivierdragers (in het Engels “porters”). De geschiedenis en ontwikkeling van Stout en Porter zijn met elkaar verweven. De naam “stout” zoals gebruikt voor een donker bier wordt verondersteld tot stand te zijn gekomen omdat sterke porters werden verkocht onder de namen “Extra Porter”, “Double Porter” en “Stout Porter”. De term “Stout Porter” zou later worden ingekort tot “Stout”.
Oatmeal stout:
Haverstout is een stout met , zoals de naam het zegt,een deel haver, normaal gesproken maximaal 30%, toegevoegd tijdens het brouwproces.
Russian Imperial Stout:
Imperial Stout, ook wel bekend als de Russische imperiale stout (RIS) of keizerlijke Russische stout. Het is een sterk donker bier, of stevig in deze stijl, dat in de 18e eeuw werd gebrouwen door de brouwerij van Thrale in Londen voor export naar het hof van Catherine II van Rusland. Het heeft een hoog alcoholgehalte, meestal meer dan 9%.
Milk stout:
Melkstout (ook wel zoete stout of crème stout genoemd) is een stout met lactose, een suiker afgeleid van melk. Omdat lactose niet kan worden gefermenteerd door biergist, voegt het zoetigheid, body en energie toe aan het afgewerkte bier.
Chocolate stout:
Chocolade stout is een naam die brouwers soms geven aan bepaalde stouts met een opvallende donkere chocolade smaak. Die smaak komt doordat er donkere, meer aromatische mout wordt gebruikt, met name chocolademout (een mout dat is geroosterd of gebakken tot het een chocoladekleur heeft).
Barley Wine:
Barley Wine of gerstewijn, is een blond of donker bier met een hoog alcoholpercentage en relatief veel restsuikers. Meestal wordt van een gerstewijn gesproken als het bier meer dan 10% alcohol heeft.
IPA:
India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale ale. Het is een extra hoppig en (vaak) extra bitter bier.
Double IPA:
Double IPA (DIPA), ook bekend als Imperial India Pale Ale (IIPA), is een sterke, hoppige stijl van Pale Ale. Deze bieren hebben een hoog gehalte aan mout en hop en een alcoholgehalte van minstens 7%. De bitterheidsgraad ligt boven de 60 EBU.
Triple IPA:
Veel van de sterkere DIPA’s zouden geklasseerd kunnen worden als American Barleywines of Triple IPA’s. De (onofficiële) basisrichtlijn voor een Triple IPA versus een IPA zou zijn: 100% meer mout en 200% meer hop.
Black IPA:
De Black IPA of Cascadian Dark Ale (CDA) is een recentere variant van IPA, met een karakteristieke zwarte kleur, te danken aan het gebruik van geroosterde mout, maar met het typisch aroma van de IPA-bieren. CDA verwijst naar de Cascade Mountain Range, waar de Cascade-hop geteeld wordt. Dit is een aromahop, waarvan de geur zeer sterk lijkt op citrus of grapefruit.
Tripel:
Een tripel is een zwaar bovengistend bier, met hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Het heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 9%. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan. Er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Kenmerkend voor een tripel is ook een hoger koolzuurgehalte, wat vaak voorkomt.
Blond:
Een blond is een bier met een goudgele kleur. In principe is een blond bier hooggistend, blonde bieren van lage gisting worden doorgaans pils of dort genoemd. Net als bij ondergistende bieren gebruikt men voor blond bier lichte moutsoorten, zoals pilsenermout. Het alcoholpercentage kan variëren.
Bière de garde:
Bière de Garde is een licht bier dat traditioneel wordt gebrouwen in de regio Nord-Pas-de-Calais in Frankrijk. Deze bieren werden meestal in de winter en het voorjaar gebrouwen door boerderijen om onvoorspelbare problemen met de gist in de zomer te voorkomen. Het is een bewaarbier (oorsprong naam) dat vroeger werd gebrouwen in maart, het einde van het brouwseizoen. Eenmaal gebotteld (meestal flessen met kurk) werd het gerijpt / gecultiveerd voor een periode, om later in het jaar geconsumeerd te worden, vergelijkbaar met een Saison.
Witbier:
Witbier is een verfrissend, sterk koolzuurhoudend tarwebier, gemaakt met o.a. ongemoute tarwe als basis. Het is vaak ongefilterd en troebel en er kan koriander en sinaasschil worden toegevoegd , wat de frisse en zoete smaak geeft.
Weizen:
Weizenbier wordt vaak verward met witbier, maar het is toch een andere bierstijl. Weizen is Duits voor tarwe en dit bier bevat meer tarwe dan witbier (minstens 50%) en mag naast graan, hop en water geen andere ingrediënten bevatten.

Bieren van spontane gisting: worden alleen in het Pajottenland en het Zennedal bij Brussel gebrouwen. Hierbij wordt geen gist toegevoegd, maar het wort wordt in een koelschip blootgesteld aan de buitenlucht, waarin o.a. de gistsoorten Brettanomyces bruxellensis en lambicus voorkomen. Overigens moeten de eerste bieren (tot de Middeleeuwen) van spontane gisting geweest zijn, omdat het bestaan van gist toen nog niet bekend was.

Faro:
Faro is een bier gebaseerd op lambiekbier uit Brussel. Faro werd oorspronkelijk verkregen door lambiekbier te vermengen en door kandijsuiker toe te voegen. Hierdoor heeft faro een zoet-zurige smaak. Het alcoholpercentage van het bier ligt laag: tussen de 4,5 en 5,5 procent.
Lambiek of sour:
Lambiek (ook lambi(e)k of lambic) is een streekbier uit de Zennevallei, waar ook Brussel is gelegen, en vooral uit het Pajottenland ten zuidwesten van Brussel. Het wordt nu echter ook door enkele brouwerijen buiten deze streek gebrouwen, namelijk in West-Vlaanderen waar soortgelijke omstandigheden werden gevonden. Kenmerkend voor lambiek is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. Het wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen en het gist in eikenhouten vaten. De naam lambiek is ofwel een verbastering van de naam van de gemeente Lembeek ofwel afkomstig van de gelijkenis van de brouwketel met de lambiek van jeneverstokers.
Geuze:
Geuze is een soort lambiek, een Belgisch bier. Het wordt gemaakt door jonge (1-jarige) en oude (2- tot 3-jarige) lambiek te mengen, die wordt gebotteld voor een tweede gisting. Omdat de jonge lambiek niet volledig gefermenteerd is, bevat het gemengde bier fermenteerbare suikers, waardoor een tweede gisting kan plaatsvinden. Lambiek dat een tweede gisting ondergaat in de aanwezigheid van zure kersen voor het bottelen resulteert in kriek lambiek, een bier dat nauw verwant is aan geuze.

Bieren van gemengde gisting: ofwel vermengen van bieren van verschillende gistingswijzen (bijvoorbeeld mengen van spontane- en hogegistingsbier), ofwel: gebruik van verschillende gistingswijzen tijdens het productieproces (bijvoorbeeld hoge gistingsbier dat met een lage gist wordt hergist in de fles of hoge gistingsbier dat ook wordt blootgesteld aan wilde gisten).

Berliner Weisse:
Berliner Weisse (Duits: Berliner Weiße) is een troebel, zuur bier van ongeveer 3% qua alcoholvolume. Het is een regionale variatie op de witte bierstijl uit Noord-Duitsland, die teruggaat tot minstens de 16e eeuw. Het kan worden gemaakt van combinaties van gemoute gerst en tarwe, met de voorwaarde dat de mouten bij zeer lage temperaturen worden geoxideerd om kleurvorming tot een minimum te beperken. De fermentatie vindt plaats met een mengsel van gist- en melkzuurbacteriën, een vereiste dat de melkzuursmaak creëert, een onderscheidende eigenschap van Berlin Weissbier.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *